Är jag den enda piraten som tycker att piratkopiering är stöld?

Jag läste ett random inlägg på en random blogg som dementerade att piratkopiering är stöld.

Förutsatt att lagen samt Lexin inte ändrats sedan 2005 vill jag referera till en kommentar på Oscar Swartz blogg. (Jan Guillou var f.ö. helt lost redan då)

Lagtexten säger, åtminstone 2005 när jag kollade upp det (se länk nedan) att man “tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det” vid upphovsrättsintrång.

Lexin säger att ‘tager’ betyder (bl.a.) “skaffa sig kontroll över”, vilket är precis vad man gör vid piratkopiering. Fast över ens egen kopia (vars innehåll man inte har upphovs-/kopieringsrätt till).

Fast egentligen är det snatteri:
“2 § Är brott som i 1 § sägs med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, skall för snatteri dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.“

Det handlar dock om en dålig definition av stöld, skulle jag vilja påstå. Samt luddig dito av “tager”. För precis som alla säger är tanken att man ska förlora något vid stölder – men så lyder alltså inte den lagmässiga definitionen idag enligt min uppfattning. Snatteri it is och därmed basta – men det är något jag gärna ser ändras! Det blir ju tyvärr sådan oerhörd förvirring eftersom kopiering inte är fråntagande av egendom trots att man tar i båda fallen!

Sedan tror jag inte att skivindustrin etc. riktigt gjort samma undersökningar av definitioner som jag gjort här. De har bara inte koll förmodligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *